Van de Ven Academy: Op een efficiƫnte manier buiten de lijntjes kleuren


maandag 27 mei 2019


Van de Ven Academy
Van de Ven Academy benadert onderwerpen / thema’s met verschillende invalshoeken. Het thema voor 2019 is: ‘Ondernemen zonder kaders!’ Via interactie wisselen ambitieuze en resultaatgerichte ondernemers onder begeleiding informatie met elkaar uit.

Onderwerp
Het onderwerp van de 2e workshop was: op een efficiënte manier binnen de lijntjes kleuren.

Opening
Als eerste was er een kort voorstellingsrondje waarin de 10 ondernemers behalve de eigen naam en de naam van de organisatie ook een eigen voorbeeld mochten aanreiken van buiten de lijntjes kleuren in 2019.

Buiten de lijntjes
Aansluitend op de eerste sessie van de Academy 2019 gaf Frans aan dat in competentielijstjes ‘creativiteit’ steeds belangrijker wordt. Bij creativiteit past geen strak proces. In diezelfde competentielijstjes verdwijnt ‘quality control’ uit de top 10.

Vroeger moest iedereen binnen de lijntjes schrijven. Computers brachten daar verandering in. Details zijn eigenlijk niet belangrijk. Er komt steeds meer Fake News. Er zijn nog steeds kleine leugens, grote onwaarheden maar ook statistieken. In de vijf fasen van organisatieontwikkelingen van het Instituut Nederlandse Kwaliteit heeft fase 2 een procesmatig accent. Daarna is het proces ondersteunend en niet leidend. Nieuwe generaties roepen steeds meer ‘fuck the system’.

Met behulp van 5 stellingen werden meningen rondom processen gepolst:
1. Door strenge regels toe te passen verloopt alles volgens het proces.
2. Met praktisch geen regels in een organisatie komt het ondernemerschap van medewerkers veel beter naar boven. Dat komt de onderneming ten goede.
3. Bij regels toepassen hoort controle waardoor er ongewenste effecten ontstaan.
4. Je dient eerst je eigen werk onder controle te hebben voordat jij je met anderen mag bemoeien.
5. Dat kwaliteitssystemen een garantie bieden voor kwaliteit is een utopie.

Uiteraard dienen visie en missie (wat willen wij bereiken) vertaald te worden naar succesbepalende factoren waarbij een Balanced Scorecard structuur geeft. Eigen verantwoordelijkheden en bevoegdheden zorgen daarna voor verbeteracties.

Business Intelligent
Annemiek van de Meulengraaf hield een presentatie omtrent het verzamelen van gegevens, die door ordeningen informatie aanleveren. Zij maakte duidelijk dat automatisering hierin een enorme efficiëncy kan opleveren, ongeacht de branche en de grootte van een onderneming.

Veranderingen
Bij het raadplegen van visionairs omtrent succesbepalende factoren voor ondernemingen in de nabije toekomst krijgt ‘procesmatigheid’ echter geen plek.
Visie, belang, plan, middelen en competenties zorgen tezamen voor succesvolle veranderingen.
Een bundeling van interne krachten is dan essentieel. Om die krachten in kaart te brengen wordt vaak gebruik gemaakt van kleurprofielen.
In subgroepen besprak men het eigen DNA. Plenair werden hierover nog aanvullende discussies gevoerd.

Afsluiting / borrel
Na de afsluiting kon men onder het genot van een borrel informeel verder discussiëren over dit onderwerp.

Aanvullende informatie


SlideShare
Buiten de lijntjes
Big Data & Analytics

Boeken
Fuck de regels - Ben Kuiken
De edele kunst van not giving a f*ck - Mark Manson 
« workshops

Workshops


Momenteel zijn er geen workshops gepland.Nieuwe workshops vindt u zo snel mogelijk op deze website.
Wilt u meer weten over de workshops die zijn gehouden, lees dan HIER de verslagen.